www.kannuvalimo.fi 15.3.2007

Erikoinen tapaus

rag

Mummini eli äidinäitini syntyi Hirvensalossa vuonna 1903. Kotipihassa oli sata omenapuuta. Taloa ei ole enää olemassa, mutta muutama kymmenen omenapuuta on, Toijaistentien ja Lautturin kadun kulmatontilla. Jyrkkää mäkeä muutaman kymmenen metriä ylöspäin asuu punaisissa puutalois saan Turun erikoisin taiteilija, Matti ”Rag” Paananen. Häntä on vaikea pukea sanoiksi. Hänen maalauksensa pitää nähdä. Hänen musiikkinsa pitää kuulla. Hänen aforisminsa pitää lukea.
Ja ennen kaikkea, hänet pitää itse tavata.

Rag on varmaan kuullut itsestään useinkin määritelmän ”kylähullu”. Kylähullut eivät aikoinaan olleet varsinaisesti hulluja, vaan kylän erikoisuuksia, “viisaita”, joilla oli lupa tehdä asiat eri tavalla ja lupa puhua suoraan, päättäjiäkin vastaan – kuten jurodivyi eli hieman väärin suo mennettuna ”vähämielinen” oopperassa Boris Godunov. Hulluus kuuluu taiteeseen, sillä taiteen pitää erottautua ympäristöstään. Taide ei saa olla tavallista.

Ragin taide ei ole tavallista. Hän on luovan hulluuden ruumiillistuma. Hänen jokaisessa siveltimenvedossaan ja jokaisessa kynällä partituuriin kirjoitetussa nuotissaan loistaa hänen persoonansa, jota mitkään lait tai säännöt eivät rajoita. Kun Rag tuli toimistooni Konserttitalossa, aurinko astui esiin pilven takaa. Eikä Ragia rajoita edes maantiede. Suuren osan elämästään hän on viettänyt Afrikassa. Hänen tapansa kertoa seikkailuistaan siellä on kerrassaan riemukas, etten sanoisi – erikoinen.

Turkulaisilla oli 15.3 2007 epätavallinen ja ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua omaan kylähulluunsa, kun Turun filharmoninen orkesteri esittää Konserttitalossa Marko Aution johdolla hänen viidennen sinfoniansa (luette aivan oikein, viidennen sinfoniansa!), samalla kun aulassa saa tutustua maailman lyhimpään taidenäyttelyyn, joka avataan ja suljetaan tänään. Samalla pääsee tapaamaan itse taiteilijaa, joka itsekin on oikeastaan taideteos. Luvassa on takuuvarmasti ennen kokematon elämys!

Töistkotti-konsertti alkoi klo 17.30. Lanseerasin tuon nimikkeen (joka muuten kirjoitetaan yhteen, ei kahdella sanalla) Ruotsin-kokemusteni jälkeen. Siellä monen orkesterin suosituimpiin esiintymisiin kuuluvat konsertit musiikin ystäville matkallaan töistä kotiin. Mikä tuntuukaan mukavammalta kuin heittää työpäivän ajatukset suuren orkesterin ja taiteen mukana unholaan ennen rauhaisaa koti-iltaa!

Tero-Pekka HenellMuita juttuja Matti Rag PaanasestaArsnet Gallery
Wikipedia
Turun SanomatLisää linkkejä saa Googlettamalla hakusanoilla Matti Rag PaananenTakaisin